• Τρ. Οκτ 8th, 2024

Νέα μέτρα στην Ελλάδα για τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού: 20 ευρώ χρέωση για αποβίβαση από κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη ή τη Μύκονο και αύξηση φόρων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

ByΠάολα Φωκά

Σεπ 10, 2024

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, όπως η επιβολή τέλους 20 ευρώ για κάθε τουρίστα που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στα νησιά Σαντορίνη και Μύκονο κατά την υψηλή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Αυτό το μέτρο, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών και την αναβάθμιση της τοπικής υποδομής.

Ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις το περασμένο Σάββατο κατά την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα χρέωση θα επιβάλλεται σε όλους τους επισκέπτες που αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια κατά την κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

«Η χρέωση αυτή θα είναι υψηλότερη στη Σαντορίνη και τη Μύκονο και χαμηλότερη στα υπόλοιπα νησιά», τόνισε ο Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, η Σαντορίνη και η Μύκονος, δύο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, φιλοξενούν περίπου 40.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ κάθε χρόνο τα επισκέπτονται περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες.

Για την αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης τουριστών, η κυβέρνηση σκοπεύει να ρυθμίσει και τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα επιτρέπεται να προσεγγίζουν καθημερινά ορισμένα νησιά. Το φετινό καλοκαίρι, στη Σαντορίνη καταγράφηκε το φαινόμενο της άφιξης δύο κρουαζιερόπλοιων την ίδια ημέρα, τα οποία μετέφεραν συνολικά 16.000 τουρίστες, δημιουργώντας ασφυξία στο νησί μέσα σε λίγες ώρες.

Παράλληλα, από το 2025, θα αυξηθεί ο φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης. Το επιπλέον έσοδο που θα προκύψει από αυτόν τον φόρο θα επιστρέψει στις τοπικές κοινότητες, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη του αυξημένου αριθμού τουριστών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, λόγω των υπερβολικών αναγκών σε νερό που προκύπτουν κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει κίνητρα για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, οι οποίες καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο νερό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Τέλος, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κρίσης στέγασης στην Αθήνα, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. «Από τώρα και για έναν χρόνο, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας», ανακοίνωσε. «Το δικαίωμα κάποιου να κερδίσει χρήματα δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα κάποιου άλλου να έχει πρόσβαση σε στέγη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.