Σύμφωνα με αναφορές, αρχαιολόγοι στην Ελλάδα ανακάλυψαν αυτό που ενδέχεται να είναι ο ιερός χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε τάφο ηλικίας 2.424 ετών.
Σε αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη, η ομάδα υπό την ηγεσία του Αντώνη Μπαρτζιώκα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρήκε ένα κομμάτι πορφυρού υφάσματος σε βασιλικό τάφο στη μικρή πόλη της Βεργίνας στη βόρεια Ελλάδα.
Μετά από εκτενείς χημικές, φυσικές και μικροσκοπικές αναλύσεις, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα ήταν βαμβακερό, ένα υλικό σπάνιο εκείνη την εποχή.
Ο βασιλικός χιτώνας του Αλεξάνδρου ήταν βαμμένος με το “πορφυρό της Τύρου,” ένα χρώμα που ήταν προνόμιο των βασιλικών οικογενειών σε πολλές αρχαίες κουλτούρες. Αυτό το πορφυρό χρώμα υπογράμμιζε τη θέση και την αυτοκρατορική κυριαρχία του Αλεξάνδρου, και ήταν σύμβολο πλούτου, δύναμης και θεϊκής αξίας.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Greek Reporter”, ο καθηγητής Αντώνης Μπαρτζιώκας δήλωσε: “Υπάρχει σαφής ταύτιση μεταξύ του υλικού που βρέθηκε στο φέρετρο και του χιτώνα που απεικονίζεται στο ανάγλυφο έξω από τον Τάφο ΙΙ. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο χιτώνας ήταν από βαμβάκι, το οποίο δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και το εισήγαγαν από την Περσία.”
Από το 1977, οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν ο σκελετός στον Τάφο ΙΙ ανήκει στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, στον Μέγα Αλέξανδρο ή στον ετεροθαλή αδελφό του, Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο.
Αρχαιολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θεωρία αυτή. Για παράδειγμα, ο σκελετός στον Τάφο Ι παρουσιάζει συνόστωση (συγκόλληση) του μηρού με την κνήμη, κάτι που δείχνει ότι ο σκελετός ανήκει στον πατέρα του Αλεξάνδρου, καθώς είναι γνωστό πως ο Φίλιππος Β’ κούτσαινε.
Επιπλέον, στον Τάφο Ι βρέθηκε και ένας νεογέννητος, που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Β’. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν μόνο ένα νεογέννητο, πιθανότατα παιδί της Κλεοπάτρας, της νεότερης από τις επτά συζύγους του Φιλίππου. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο Τάφος Ι ανήκει στον Φίλιππο Β’.