• Δε. Σεπ 16th, 2024

Η Ελλάδα Προσκαλεί τους Γκολφέρ σε Πολυτελείς Προορισμούς

Όταν οι τουρίστες σκέφτονται την Ελλάδα, συνήθως έρχονται στο νου νησιά, παραλίες, καλοκαίρι, ήλιος, κολύμπι, αρχαιολογικοί χώροι και χαλάρωση. Ωστόσο, η χώρα προσπαθεί επίσης να προσελκύσει γκολφέρ σε θέρετρα και γήπεδα γκολφ, αν και δεν είναι γνωστή για κορυφαία μέρη για να παίξει κανείς γκολφ.

Υπάρχουν μόνο επτά γήπεδα γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, η οποία δεν φιλοξενεί επαγγελματικά τουρνουά και, καθώς το γκολφ είναι ένα ακριβό άθλημα, τα καλύτερα γήπεδα βρίσκονται σε πολυτελή θέρετρα που απευθύνονται σε εύπορους τουρίστες και επισκέπτες.

Σε ένα άρθρο για την ιστοσελίδα Golf, ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Larry Olmsted σημείωσε ότι, «Μέχρι πρόσφατα, σχεδόν κανείς δεν πήγαινε στην Ελλάδα για να παίξει γκολφ,» καθώς υπήρχαν ελάχιστα γήπεδα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κορυφαίους παίκτες που αναζητούν προκλήσεις.

«Το Pinehurst Resort έχει περισσότερες τρύπες από όλη τη χώρα, με μόνο επτά μέρη όπου μπορείτε να παίξετε – και μόνο ένα από αυτά έχει περισσότερα από ένα γήπεδα. Αλλά αυτό το ένα, το Costa Navarino, είναι εξαιρετικό,» ανέφερε για το πολυτελές θέρετρο.

Όμως, με την Ελλάδα να κατευθύνεται πιθανότατα προς μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό και τους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν πλέον την τρίτη μεγαλύτερη αγορά, το γκολφ αυξάνει επίσης το ενδιαφέρον, μαζί με την ιστορία και τα συνηθισμένα θέλγητρα.

Εξήρε το Costa Navarino, αποκαλώντας το «θέρετρο προορισμού,» και δηλώνοντας ότι «μοναδικά έθεσε την Ελλάδα στον χάρτη του γκολφ,» ενώ το γήπεδο εκεί του θύμισε κάποια μεγάλα γήπεδα στη Χαβάη.

Το θέρετρο διαθέτει τέσσερα γήπεδα γκολφ, με ένα από αυτά, το Navarino Dunes κατά μήκος της θάλασσας, να έχει σχεδιαστεί από τον πρώην Πρωταθλητή του US Masters και αρχηγό της ομάδας Ryder Cup, Bernhard Langer, σε συνεργασία με την European Golf Design.

Είναι το πρώτο γήπεδο γκολφ με υπογραφή στην Ελλάδα, ένα par 71 για κορυφαίους ερασιτέχνες παίκτες και διαθέτει χαρακτηριστικά στυλ links στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα, με τμήματα που διεισδύουν σε ελαιώνες και οπωρώνες.

Όμως, αυτό έχει υψηλό κόστος, με μια προσφορά που περιλαμβάνει τέσσερις νύχτες στο θέρετρο, συν δύο γύρους γκολφ και μια γευσιγνωσία ελαιολάδου για 6.285 δολάρια για δύο άτομα, απευθυνόμενο σε εύπορους τουρίστες που προτιμά η κυβέρνηση.

Το θέρετρο βρίσκεται στην Πελοπόννησο, περίπου 2 ½ ώρες από την Αθήνα, και διαθέτει ένα περιφερειακό αεροδρόμιο στην Καλαμάτα με συνδέσεις από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, και τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, πάνω από 40 μπαρ και εστιατόρια, πισίνες, γυμναστήρια και σπα.

«Το Dunes είναι εδώ και καιρό το αγαπημένο των ιδιοκτητών σπιτιών, αν και είναι δύσκολο να βρείτε δύο άτομα εδώ που να κατατάσσουν τα τέσσερα γήπεδα με την ίδια σειρά. Όλα διαθέτουν έντονα τις ελιές, τις θέες, τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την άριστη κατάσταση,» ανέφερε το άρθρο.

«Όλα μπορούν να περιγραφούν δίκαια ως ‘προκλητικά γήπεδα γκολφ,’ με αρκετά ευρείες περιοχές προσγείωσης και μεγάλες πράσινες επιφάνειες, αλλά στο Dunes αυτές είναι βαριά χαραγμένες, με πολλές ανηφορικές προσεγγίσεις που κάνουν τα σουτ μακρινά με μικρό περιθώριο λάθους,» πρόσθεσε.

Προετοιμαστείτε να πληρώσετε περίπου 2.000 δολάρια τη νύχτα και ένα από τα ξενοδοχεία είναι μόνο για ενήλικες και βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο Bay, σχεδιασμένο από τον Robert Trent Jones Jr., «το προσωπικό μου αγαπημένο, και δύσκολο να το ξεπεράσεις αν σου αρέσουν τα παραθαλάσσια γήπεδα και η εκπληκτική θέα.»

Είπε ότι, «Η πρώτη τρύπα είναι ένα σύντομο par-4 που παίζει κατηφορικά κατευθείαν προς τη θάλασσα. Θα το κατέτασσα ως μία από τις πιο όμορφες τρύπες γκολφ στον κόσμο. Για τους δυνατούς παίκτες, το πίσω tee βρίσκεται στην οροφή του club house, κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα.»

Υπάρχει και ένα άλλο γήπεδο, το The Bay, που όπως είπε, «Εκτός από το ότι είναι κορυφαίο για την ομορφιά του, είναι το λιγότερο τιμωρητικό, με λιγότερο δραματικές υψομετρικές διαφορές, και δεν επηρεάζεται τόσο από τον άνεμο όπως τα υψηλότερα σε υψόμετρο γήπεδα,» για παίκτες ίσως με λιγότερες δεξιότητες.

Το Navarino Hills είναι το νεότερο τμήμα και δεν έχει ακόμα ξενοδοχείο, αν και ένα είναι στα σχέδια, μαζί με ένα πέμπτο γήπεδο 18 οπών και ένα σύστημα μεταφοράς που συνδέει τα τρία τμήματα και τα clubhouses,» προσφέροντας όλες τις ανέσεις για αυτούς με βαθιές τσέπες.

«Το Navarino Hills διαθέτει δύο νέα γήπεδα (2022) σχεδιασμένα από τον Jose Maria Olazabal, και τα δύο με σημαντικές υψομετρικές διαφορές, παίζοντας στα υψηλότερα σημεία της περιοχής και είναι εκτεθειμένα στον άνεμο. Και τα δύο προσφέρουν καταπληκτική πανοραμική θέα 360 μοιρών, αλλά το γήπεδο Hills είναι πιο συνεπές και πιθανώς το καλύτερο από τα τέσσερα από πλευράς εκτέλεσης,» ανέφερε το άρθρο.

«Παράξενα, και τα τέσσερα γήπεδα έχουν par-5 ως τις δύο πιο δύσκολες τρύπες, αλλά στο Hills η τρίτη πιο δύσκολη είναι επίσης ένα par-5, λόγω κυρίως της αύξησης του υψομέτρου,» συμβούλευσε τους γκολφέρ που σκέφτονται να επισκεφτούν το μέρος.

Το Διεθνές Γήπεδο Γκολφ της Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι το πιο δύσκολο από τα τέσσερα, παρόμοιο με το Hills, αλλά χωρίς τις συντομότερες επιλογές οπών και μια πρόκληση par-72 που φτάνει τα 6.945 γιάρδες.»