• Κυ. Σεπ 8th, 2024

Καύσωνας στην Ελλάδα 2024: Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε και θα πρέπει να ακυρώσετε τις διακοπές σας;

ByΕύα Μελά

Ιούν 19, 2024

Καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από τον πιο πρόωρο καύσωνα που έχει καταγραφεί, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε αν έχετε προγραμματίσει ταξίδι.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης, και ο λαμπρός καιρός μαζί με τις όμορφες παραλίες και τα εντυπωσιακά τοπία την έχουν καταστήσει δημοφιλή προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε καύσωνες και πυρκαγιές, που γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μετά από τις ακραίες θερμοκρασίες που έπληξαν τη χώρα στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός μακρινού και καυτού καλοκαιριού.

Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί γύρω από την Πάφο στην Κύπρο, και η Ακρόπολη, το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας, αναγκάστηκε να κλείσει κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας την περασμένη εβδομάδα, αλλά περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν νιώσει την ένταση της ζέστης. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καύσωνα στην Ελλάδα αν έχετε προγραμματίσει ταξίδι.

Ποιες περιοχές έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα στην Ελλάδα;

Περιοχές σε όλη την Ελλάδα έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα – θεωρείται ότι προκαλείται από ανέμους που φέρνουν ζεστό αέρα και σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, έφτασαν τους 43°C την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα νησιά της Ρόδου και της Σάμου έχουν βιώσει τουλάχιστον 40°C, και στα Χανιά, στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έφτασε τους 44,5°C.

Στην Ελλάδα, θερμοκρασίες πάνω από 38°C που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μέρες αποτελούν καύσωνα.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Δεν έχει γίνει σύσταση να μην ταξιδέψετε στην Ελλάδα, αλλά αν έχετε προγραμματίσει ταξίδι, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις για να μείνετε ασφαλείς. Σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., και την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι τα σχολεία έκλεισαν και τα αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης, έκλεισαν λόγω φόβων πυρκαγιάς.

Οι ακραίες θερμοκρασίες της Ελλάδας έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στο θάνατο πέντε τουριστών, ο πρώτος από τους οποίους ήταν ο Βρετανός συγγραφέας και παρουσιαστής της τηλεόρασης Michael Mosely στο νησί της Σύμης, και τρεις ακόμη αγνοούνται. Κάποιοι από αυτούς ήταν σε πεζοπορία κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Ποια νησιά επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές;

Τον Απρίλιο, υπήρξε πυρκαγιά στην Κρήτη που τραυμάτισε τρία άτομα. Πιο πρόσφατα, η Πάφος, μια πόλη στη νοτιοδυτική Κύπρο, έχει βιώσει πυρκαγιές. Πέντε χωριά στην περιοχή εκκενώθηκαν, και πολλές κατοικίες και αγροκτήματα καταστράφηκαν από τη φωτιά. Ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών.

Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει συστήσει να μην ταξιδέψετε στην Ελλάδα, αλλά στην ενότητα για την ασφάλεια και την ασφάλεια στην ιστοσελίδα τους, αναφέρει: «Υπάρχουν ενεργές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα και σε διάφορα νησιά. Οι πυρκαγιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απρόβλεπτες. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Ακολουθήστε τον ‘112 Greece’ στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) για επίσημες ενημερώσεις».

Ποια είναι τα δικαιώματά σας αν έχετε προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα;

Δεν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων για το ταξίδι σας, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει συστήσει να μην ταξιδέψετε στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν ανησυχείτε, αξίζει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο ταξιδιού σας για να δείτε τι μπορεί να γίνει – ίσως μπορέσετε να αλλάξετε τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας.

Ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Στις 10 Ιουλίου 1977, η Ελευσίνα (που βρίσκεται στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας) έφτασε σε μια καυτή θερμοκρασία 48°C. Ο μεγαλύτερος καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του 2023, διαρκώντας για 16 ημέρες.