• Δε. Σεπ 9th, 2024

Νέες Αποκαλύψεις στην Πυραμιδοειδή Νησίδα του Δασκαλειού Αποκαλύπτουν τις Ρίζες της Αρχαίας Ελλάδας

Το Κέρος, ένα μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων νότια της Νάξου, στην Ελλάδα, ήταν έδρα ενός από τα σημαντικότερα κυκλαδικά οικισμούς κατά την Εποχή του Χαλκού, φτάνοντας στην ακμή του περίπου το 2.500 π.Χ.

Η νησίδα Δασκαλειό, που έχει σχήμα πυραμίδας και βρίσκεται λίγο έξω από τις ακτές του Κέρου, αποτελούσε κάποτε μέρος του νησιού πριν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επί χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στοιχεία ενός πλούσιου πολιτισμικού και μνημειακού τοπίου που χρονολογείται πριν από την μινωική περίοδο. Το 2019, οι ειδικοί ανακάλυψαν το παλαιότερο μνημειακό συγκρότημα κτιρίων που έχει εντοπιστεί ποτέ στον ελληνικό κόσμο.

Η κατασκευή της παλιάς αυτής δομής, που χρονολογείται τουλάχιστον 4.600 χρόνια πριν, έγινε από μάρμαρο που μεταφέρθηκε από κοντινά Αιγαιοπελαγίτικα νησιά με μικρά ξύλινα πλοία.

«Είναι κατά πολύ η μεγαλύτερη προϊστορική θαλάσσια μεταφορική επιχείρηση που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στον κόσμο», δήλωσε ο Δρ. Julian Whitewright, κορυφαίος θαλάσσιος αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην εφημερίδα Independent.