• Σα. Απρ 27th, 2024

Ανακαλύφθηκαν δέκα εκπληκτικά ναυάγια από τις ακτές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου βυθισμένου ναυαγίου που χρονολογείται από 5.000 χρόνια πριν

Τα φθαρμένα απομεινάρια δέκα εκπληκτικών ναυαγίων έχουν ανακαλυφθεί στις ακτές της Ελλάδας.

Οι εξερευνητές βρήκαν τα παλιά θαλάσσια σκάφη στην Αιγαίο θάλασσα, με το παλαιότερο βυθισμένο ναυάγιο να είναι 5.000 ετών και αρκετά άλλα πολύτιμα αντικείμενα να έχουν βρεθεί επί του σκάφους.

Μια έξυπνη ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ειδική τεχνολογία και την Ιλιάδα του Ομήρου ως οδηγό για να εντοπίσει τα αρχαία αντικείμενα που κρύβονται βαθιά κάτω από το νερό.

Συνολικά, η κύρια αποστολή ανακάλυψης χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί στις ακτές της Κάσου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Όλα τα εγκαταλελειμμένα σκάφη βρέθηκαν να βρίσκονται μεταξύ 65 και 155 ποδιών κάτω από την επιφάνεια, όπως αναφέρθηκε.

Με τους ερευνητές να έχουν τραβήξει πάνω από 20.000 υποβρύχιες φωτογραφίες των απίστευτων ανακαλύψεων.

Τα βρεθέντα σκάφη ήταν όλα βυθισμένα σε διαφορετικές εποχές, με ένα να χρονολογείται πίσω στο 3.000 π.Χ. και ένα άλλο να είναι μοντέλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα άλλα ναυάγια προέρχονται από την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), την Ελληνιστική περίοδο (100 π.Χ. έως 100 μ.Χ.), τα Ρωμαϊκά χρόνια (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.) και την Βυζαντινή περίοδο (800 – 900 μ.Χ.).

Η Κάσος ήταν ένας ζωτικός κόμβος για το εμπόριο στην ελληνική ιστορία καθώς βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της Κρήτης.

Είναι πιο γνωστή για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στον διάσημο Τρωικό πόλεμο, σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου.

Η ιστοσελίδα της έρευνας ανέφερε: “Πρόκειται για την πρώτη συστηματική έρευνα στον βυθό της Κάσου με κύριο στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και τη μελέτη των αρχαιοτήτων μιας περιοχής στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και κάποτε κέντρο της ναυσιπλοΐας.”

Αυτό συμβαίνει καθώς ένα αινιγματικό ξύλινο πλοίο κέντρισε το ενδιαφέρον των κατοίκων στη Νέα Γη του Καναδά αφού ξεβράστηκε στο νερό.