• Κυ. Απρ 28th, 2024

Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Προοπτικές Συνεργασίας και Μουσειακή Ανανέωση

ByΠάολα Φωκά

Νοέ 28, 2023

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ξεσηκώσει σημαντικό ενδιαφέρον, ειδικά μετά την αναβολή της συνάντησης μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζει την αισιοδοξία της για την ανατροπή στην βρετανική κοινή γνώμη και επισημαίνει τη σημασία της ανανέωσης συλλογών σε ένα μουσείο.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί μακροχρόνια διαπραγμάτευση, που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικούς υπολογισμούς. Η κ. Κουτσούμπα επισημαίνει τη σημασία της συνεισφοράς όλων στην επίλυση αυτού του ζητήματος, που υπερβαίνει τα πλαίσια μιας κυβερνητικής θητείας.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ευκαιρία για ανανέωση στη διαχείριση του μουσείου της Ακρόπολης. Η δυνατότητα να διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις και να εξελίσσονται οι συλλογές αποτελεί βασικό μέλημα για την εξέλιξη του μουσείου.

Οι δηλώσεις της κ. Κουτσούμπας αναδεικνύουν τη σημασία της συνολικής προσπάθειας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών. Η συνεισφορά όλων είναι ουσιώδης για την επίτευξη αυτού του ιστορικού στόχου.