Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να βοηθήσει την παραδοσιακή σύμμαχο Αρμενία να μετακινήσει τις συμμαχίες της προς τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι οι βελτιωμένοι δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενίσχυαν τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου.
Η Αρμενία, η οποία έχει στενούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, βρίσκεται υπό την πίεση ενός συνοριακού συγκρούσεως με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, περισσότεροι από 100.000 εθνικοί Αρμένιοι διέφυγαν από μια στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην αποσχισθείσα περιοχή Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία.
Προκαλώντας την οργή της Μόσχας, η Αρμενία πέρυσι πραγματοποίησε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της με την ΕΕ.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη είπε στον επισκέπτη ομόλογό του από την Αρμενία, Νικόλ Πασινιάν, ότι η κυβέρνησή του ελπίζει να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Είναι φυσικό, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συμβάλει με γνώσεις και εμπειρία στη δημιουργία αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας».
Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του στη διαμόρφωση νέων συνομιλιών για την εταιρική σχέση ΕΕ-Αρμενίας που συμφωνήθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι οποίες περιέγραψαν τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις κράτους δικαίου στην Αρμενία καθώς και τα προγράμματα επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΕ.
«Η συνεργασία μας (με την ΕΕ) έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον, αυτά τα αποτελέσματα θα γίνουν πιο εμφανή», είπε ο Πασινιάν στους δημοσιογράφους.